Dah života

Osjetite „ sunce i vjetar sa više svoje kože, a s manje odjeće. Jer, dah je života u sunčevu sjaju i ruke života u vjetru.“ ( Khalil Gibran) Upoznajte najpoznatije vjetrove u Dalmaciji kako biste ih mogli zavoljeti.

Bura ili sjevernjak je jaki vjetar koji puše osobito u hladnije doba godine u sjevernom dijelu istočne obale Jadranskog mora. Uobičajeno traje tri dana, a puše na mahove. Značajno utječe na život ljudi, organizama i razvoj vegetacije. Dolazi s kopna i puše prema moru. Nastaje tako da se hladan zrak iz kopnenog zaleđa ruši niz strme obronke gorja i tako postiže veliku brzinu, i do 250 km na sat. Odatle nastaju siloviti udari bure opasni za promet. Svojim udarcima bura pokreće i diže morsku vodu stvarajući nemirno more i raspršavajući ga u sitne kapljice od kojih se nad morem stvara maglica, a na površini tla i raslinja posolica – naslaga morske soli koja uništava vegetaciju i nastaje goli krš. Bura je hladan i suh vjetar koji snižava temperaturu i vlagu, sprječava nastajanje oblaka i mogućnost padanja kiše. S terapeutsko – fiziološko – balneološkog stajališta smatra se povoljnim čimbenikom jer izdašno dovođenje čistog gorskog zraka i njegovo snažno miješanje s toplijim morskim zrakom, uz sniženje temperature, osvježava organizam, dok suhoća zraka pospješuje transpiraciju. Udarci vjetra vrše povoljne fiziološke podražaje na što utječe sadržaj sitno raspršene morske soli i joda u zraku, a u nekoj mjeri i njegova ionizacija. Utjecaj bure odražava se na društveni život u načinu gradnje kuća s niskim jakim krovovima, izgradnji naselja u zaštićenim mjestima, uzgoju otpornih kultura, u razvijenom osjećaju pomoraca za poznavanje promjena vremena, ali i u karakteru ljudi i njihovom živom temperamentu te izdržljivosti u borbi s nesklonim prirodnim elementom. Prema legendi bura je bila mlada i vrlo lijepa djevojka plemenitog roda koja je zbog svoje naprasitosti i oholosti odbijala sve prosce. Previše se hvalila i dičila svojom ljepotom i jednom prilikom izjavila da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao. Kad god neka žena zgriješi istim grijehom, ohološću, ona gorko uzdahne, sjetivši se svog nekadašnjeg sretnog života. Od njenih uzdaha, nastaje snažan i hladan vjetar bura. Iako bura može biti opasna za promet, ona znači suho i kristalno čisto vrijeme u kojem do najvećeg izražaja dolazi ljepota dalmatinskih krajolika!

Jugo je topli i vlažni vjetar koji se javlja uz oblačno i kišovito vrijeme, ili sparno vrijeme, a prate ga visoki valovi i ne baš povoljni biometeorološki uvjeti. Zanimljivo je da su se u Dubrovačkoj Republici zločini počinjeni za vrijeme juga tretirali blaže zbog lošeg utjecaja na raspoloženje ljudi.

Maestral je osvježavajući sjeverozapadni vjetar koji u toplim danima puše s mora na kopno. Javlja se uglavnom ljeti i puše samo uz obalu do 20 m od mora. Puše od 10 do 18 h, a najjači je oko 14 h. Prati ga lijepo vrijeme i ublažavanje ljetne sparinu.

Bura u Lovištu nije suviše jaka što potvrđuje vječno zelenilo koje nas okružuje. Jugo je tipičan za Južnu Dalmaciju, no uvala Lovišta daje zaklon od jakih udara juga. Vjetar tipičan za Lovište je maestral koji je pravo osvježenje za vruće ljetne dane. Baš kao i Kamp Lupis!

Uživajte u upijanju ljepote prirode koja nas okružuje i ne zaboravite da „zemlja uživa u tome da ćuti vaše bose noge i da vjetar čezne da se poigra Vašom kosom.“( Khalil Gibran)