Čarolija netaknute prirode

Upoznajte bogatstvo biljne i životinjske raznolikosti poluotoka Pelješca! Ovo je slika eksplozije života koja nastaje spojem mediteranske klime s obiljem sunca koje sije na više od 1100 biljnih vrsta. Uvijek zeleni poluotok proteže se na 355 km 2 gdje se nadmorska visina penje od 1 do 961 m, a sve to uokvireno kristalno čistim morem. Šume crnogoričnih stabala, maslinici, vinogradi, južno voće poput naranača, limuna, nara,; bademi, rogači; ljekovito i začinsko bilje poput lovora, ružmarina, kadulje, metvice; egzotični kaktusi i palme!

Uz biljni iznenadit će Vas i bogati životinjski svijet. Na Pelješcu, osobito u Lovištu među životinjskim vrstama ističe se čagalj – podvrsta kojota koja je na ovim područjima opstala jedino na Pelješcu. Često ih se može vidjeti u ranim jutarnjim satima kako neometano šetaju vinogradima i prelaze ceste. To su noćne životinje koje se kreću u parovima ili grupicama, a javljaju se po noći dugim zavijanjem. Najprije se javlja jedan, da bi mu se potom javili drugi na okolnim brdima. Od divljači zanimljivi su mufloni, divlje svinje, zečevi, fazani, a također i sove ušare, žabe, galebovi… U šetnjama Pelješkim putima možda ćete sresti zakonom zaštićenu kornjaču, a u vožnjama Pelješkim cestama uz čaglja, preko puta Vam možda projuri i poseban došljak iz Azije – indijski mali mungos koji je početkom 20. St. naseljen na ovo područje kako bi se smanjila populacija poskoka. Spomenimo i blavora – potpuno bezopasnog zmijolikog guštera koji je evolucijom izgubio noge, nitko ga se ne plaši jer je korisna životinja koja jede zmije i druge štetočine. Za kraj recimo da u Lovištu na Pelješcu možete uživati u pjevu preko 100 vrsta ptica. Uživajte u zvucima prirode!

Doživite zapanjujuću ljepotu iznad i ispod površine mora! U 35 km dugoj obali Lovišta bogatoj uvalama od kojih su mnoge dostupne samo morskim putem otkrit ćete novi svijet ispod mora. Uz brojne vrste riba očarat će Vas zakonom zaštićena školjka periska – najveći školjkaš Jadran koja može narasti do visine 1 m, a može je se naći isključivo u čistom moru. Periske su filteri mora kroz koje dnevno prođe i do 2000 l morske vode. Upoznajte i jedan od najdugovječnijih organizama Sredozemlja – morsku travu posidoniju koja je dobila ime po grčkom bogu mora Posejdonu. Livade posidonije su pluća mora. Obogaćuju more kisikom, a dnevno proizvedu i do 14 l kisika.